Wie goed is krijgt lekkers

Columns voor Laurens - Jet Sol

Jet Sol, Rotterdamse documentaire- en programmamaker (o.a. Ouwe Dibbes en Over corona gesproken), presentatrice en schrijfster, heeft een groot hart voor de zorg. In haar columns voor Laurens deelt zij haar persoonlijke ervaringen en kijk op de ouderenzorg.

Wie zoet is krijgt lekkers

Ik zal het maar meteen bekennen, ik heb vorig jaar niet geklapt voor de zorg. Heel bewust niet trouwens, ik vond dat ze al genoeg klappen hadden geïncasseerd. Veel liever had ik gezien dat er iets structureels gedaan werd voor al die medewerkers. Zoals veel meer collega’s en daardoor minder werkdruk, plus een dik salaris. Allemaal zaken waarvan ik hoop dat dit nog gaat gebeuren. En helaas dingen die ik niet zo snel uit mijn hoge hoed kan toveren. Terwijl we allemaal weten dat dit eerder noodzaak dan wenselijk is.

Wat kunnen we dan in elk geval wél doen? Nou om te beginnen zouden we met zijn allen gewoon eens extra vriendelijk en begripvol kunnen zijn naar al die hardwerkende en lieve zorgmedewerkers. Ik denk dat dit al heel prettig begin zou zijn en voor wat minder stress kan zorgen. Iets meer geduld en begrip als ze je proberen te helpen bijvoorbeeld. En geef ook eens een compliment, doe eens gek en leef je daarop uit! Dat verdienen ze namelijk heel erg. En dan voor iedereen, niet alleen de mensen die daadwerkelijk aan de bedden staan, maar ook zij die ze verschonen. En de thuiszorgmedewerkers, de assistenten. Allemaal.

Het kan echt veel betekenen, een welgemeend dank je wel met misschien een aardigheidje erbij. Een kaartje, een chocolaatje of een bos bloemen. Fijn om te geven en heel opbeurend voor de ontvanger; het kan zomaar een dag die loodzwaar was lichter maken. Strooi met complimenten alsof het pepernoten zijn. Wie goed is krijgt lekkers, zullen we dat ervan maken?

Ik begin wel. Lieve Annemarie, casemanager van mijn ouders, dank je wel! Je maakte iets dat lood en loodzwaar was serieus beter. Door je daadkracht en je begrip. En daarnaast vonden we je super lief. Ondanks dat het in jouw privéleven ook zwaar was bleef je trouw en liefdevol je werk doen. Wat hadden we zonder jou gemoeten. We vergeten dat nooit meer. Ook alle medewerkers en vrijwilligers in hospice Cadenza waar mijn vader begin dit jaar stierf. Jullie maakten door jullie zorgen onze zorgen lichter. En dat deden jullie zo kundig en liefdevol, dat vonden wij enorm bijzonder. Dank jullie wel daarvoor.

Als we nou allemaal zelf wat extra zorg besteden aan lief zijn voor de zorgmedewerkers. Dan maken we het voor die kanjers in elk geval iets beter. Dat doen ze namelijk ook voor jou.

 

Ode aan de mantelzorgers

Gerelateerde tags

Deel op social media

Gerelateerde verhalen

×

Zoeken