Wij zijn een extraatje

KLM medewerkers zorgen voor bewoners van Laurens

Elk mens wil zich prettig voelen. Door een samenwerking tussen Laurens en KLM is er meer aandacht voor het welzijn van bewoners. Stewards en stewardessen die moeten re-integreren kunnen hun hospitality skills toepassen in Antonius Binnenweg. Een persoonlijk praatje, even naar buiten of een maaltijd voorbereiden… het gaat om een stukje kwaliteit van leven verbeteren. Want dat is waar KLM’ers goed in zijn, aandacht geven. De bewoners kijken al naar ze uit, zorgverleners zijn blij met de extra hulp en de KLM’ers voelen zich gewaardeerd. Meraud Kelder is cabin attendant businessclass en coördinator maatschappelijke integratieprojecten bij KLM en vertelt over haar project.

Van nood een deugd maken

KLM’er Stella O'Sullivan is Manager Cabin Crew en verantwoordelijk voor 270 cabineleden. Daarnaast houdt zij zich voor KLM bezig met verzuim en vitaliteit. Op een dag bezocht zij haar oma in het Eduard Douwes Dekker verzorgingshuis in Amsterdam en zag de zorg daar keihard rennen. De koppeling was voor haar snel gemaakt: cabineleden die aan het re-integreren zijn kunnen hier een mooi steentje in bijdragen. In korte tijd regelde zij dat cabineleden in het EDD de zorg ondersteunen op een stuk waar zij zelf geen tijd voor hebben:

  • Individuele aandacht 
  • Wandelen met bewoners
  • Activiteiten organiseren
  • Helpen met de lunch
  • Een extra koffieronde
  • Een krant voorlezen
  • Spelletjes spelen
  • Bakken en koken

Het project bleek een groot succes. Vorig jaar nam Meraud het project van Stella over. KLM vroeg haar zelfs een extra locatie in Zuid-Holland te zoeken zodat het voor cabineleden in dat deel van het land makkelijker is aan het project deel te nemen. Inmiddels wisselen twaalf KLM’ers elke dinsdag, donderdag en vrijdag elkaar af als kers op de taart voor de bewoners van Laurens Antonius Binnenweg. 

Hospitality zit in ons DNA

“Onze stewards en stewardessen vliegen de hele wereld over. Een geweldige baan. Maar na een heftige ziekte of burn-out is opstart lastig. Je kan namelijk geen halve vlucht doen. Vaak wordt vervangend werk gezocht op de grond. Maar er zijn meer mogelijkheden. KLM’ers zijn gastvrij, communicatief, oplossingsgericht en hospitality zit in ons DNA. Wij wonen door heel Nederland en kunnen overal integreren. Het bleek een waanzinnige blauwdruk voor Laurens. Op deze manier kunnen mijn collega’s, die in hetzelfde schuitje zitten, samen mooi werk verrichten voor de zorg vanuit hun hospitality talenten.”

“Net als bij een vlucht starten we elke dag met een briefing en flight safety. Je leert het team voor die dag kennen, neemt de stukken door over bewoners, veiligheid en maatregelen en wordt in koppels van twee aan de slag gezet. De zorg loopt op dit moment over en wij kunnen ze letterlijk ontzorgen. Ik merk dat ze het fijn vinden dat wij er zijn.”

“Kom je volgende week weer?” vroeg een bewoner aan een van de KLM stewardessen. Welzijn is een belangrijk speerpunt van Laurens. De hele week worden er activiteiten georganiseerd en persoonlijke aandacht staat daarbij voorop. Met de komst van de KLM’ers is er net nog even wat meer aandacht voor het welzijn van de bewoners en meer ruimte voor een extra activiteit zoals lekker naar buiten gaan. 

“Het geeft ons een gevoel van voldoening en van betekenis zijn. We werken nu drie dagen in de week met twaalf KLM collega’s in Antonius Binnenweg. Mijn doel is de hele week fysiek aanwezig zijn. En nog meer zorgcollega’s ontlasten zoals de fysiotherapeut door bewoners te halen en brengen. Ik ben hier zo enthousiast over. Stap voor stap breiden we dit project uit.” aldus Maud. 

Gerelateerde tags

Deel op social media

×

Zoeken