De laatste maanden is de zorg veel in het nieuws geweest, met berichten over de verpleeghuizen of de thuiszorg. Maar hoe gaat het eigenlijk met de dagbesteding in coronatijd. Yvonne Gilijamse en Desiree van Vliet, beiden teamleider van in totaal 13 dagbestedingslocaties van Laurens vertellen hoe zij de dagbesteding in coronatijd hebben vormgegeven.
![]() |
Coronacrisis onderstreepte het belang van dagbesteding.
|
Yvonne: “Aan het begin van de corona pandemie in maart moesten we in eerste instantie al onze locaties sluiten. Vanaf dat moment zijn we de deelnemers en hun mantelzorgers iedere dag gaan bellen. Al snel bleek dat het met een aantal cliënten zonder dagbesteding thuis niet goed ging. Een paar mensen moesten zelfs op een crisisafdeling worden opgenomen. Daarom hebben we na twee weken besloten om voor deze cliënten twee noodlocaties te openen. Maar ja, wie komt dan in aanmerking voor de noodopvang? Best een dilemma dat we hebben voorgelegd aan onze professionals, de medewerkers van de dagbesteding. Zij kennen de cliënten en konden hun situatie goed inschatten.”
Een paar cliënten moesten op een crisisafdeling worden opgenomen.
Desirée: “Om zo goed mogelijk in contact te blijven met de cliënten die thuis bleven, legden onze medewerkers huisbezoeken af. Ook hebben we veel met cliënten en mantelzorgers gebeld, brachten we verhalen- en puzzelboekjes rond en hebben we filmpjes gepost”.
“Gelukkig mochten de dagbestedingslocaties op een gegeven moment weer open. Natuurlijk wel met inachtneming van alle corona maatregelen. Maar iedereen is nu wel gewend aan het handen wassen, de anderhalve meter en het dragen van een een mondkapje. Ook werken we nu met kleinere groepen, zodat we de anderhalve meter kunnen waarborgen. Om toch zoveel mogelijk cliënten te kunnen bedienen, zijn we nu ook in het weekend open. Ondanks corona kunnen we zo toch een heleboel van onze activiteiten in aangepaste vorm laten doorgaan.”
Voor de medewerkers is het ook een heftige periode.
Yvonne: “We zijn blij dat de meeste cliënten nu weer naar de dagbesteding komen. Wel zien we dat een aantal cliënten zowel geestelijk als lichamelijk achteruit is gegaan. Een klein aantal durft helaas nog niet te komen, uit angst voor besmetting. Met die mensen en hun mantelzorgers proberen we telefonisch in contact blijven.
Voor onze medewerkers is het ook een heftige periode. Toen wij gesloten waren, heeft een groot aantal van hen gewerkt in een van onze verpleeghuizen of corona afdelingen. Dat heeft veel impact gehad.”
Dankzij dagbesteding kunnen mensen langer thuis blijven wonen.
Toch heeft corona ook iets positiefs gebracht. “Door de toename van het aantal crisisopnames aan het begin van de pandemie, maakte goed duidelijk hoe belangrijk dagbesteding is”, vertelt Desirée. “Ook binnen onze eigen organisatie. We zien dat mensen dankzij onze dagbesteding langer thuis kunnen blijven wonen. Dat heeft de corona crisis wel heel zichtbaar gemaakt.”