Complexe zorg aan huis

Écht het verschil maken voor mensen in moeilijke tijden

Langer of zelfs tot aan het einde toe thuis kunnen blijven, dankzij specialistische zorg en verpleging op maat. Mooi toch? Laurens verpleegkundige Sonja, gespecialiseerd in oncologie en palliatieve zorg, zet zich in om dit voor zoveel mogelijk mensen mogelijk te maken. 

Ik leer de mensen kennen en bouw een band met ze op.


Voordat ze overstapte naar thuiszorg bij Laurens, werkte Sonja jarenlang als verpleegkundige in het ziekenhuis, op de afdelingen chirurgie en oncologie. Daar maakte ze kennis met alle facetten van verpleegkunde. “Werken in het ziekenhuis was ontzettend dynamisch en heel erg leerzaam. Maar het contact met de patiënten was door de snelle doorstroom en het hoge tempo vaak wat vluchtiger en oppervlakkiger. Je ziet maar een klein stukje van de persoon die je behandelt. Jammer, want je kunt mensen vaak nog beter helpen als je iets meer van ze weet."

Ik verleen specialistische zorg bij mensen thuis.  


“Dat vind ik zo leuk aan mijn werk in thuiszorg. Ik verpleeg mijn cliënten in hun eigen, persoonlijke omgeving; Ze laten me toe in hun leven. Ik kan ze leren kennen en een band met ze opbouwen. En heel belangrijk: ook met hun naasten of mantelzorgers. In deze rol kan ik voor mensen in moeilijke tijden écht het verschil maken.” 

Samen optrekken 

“Wanneer iemand het ziekenhuis verlaat maar wel nog zorg nodig heeft, komen daar verschillende zorgverleners bij kijken. Ik heb daarom veel contact met andere zorgprofessionals, denk aan huisartsen, wijk - en maatschappelijke zorgteams en behandelend specialisten. 

Alle zorgverleners werken als team samen. 


Ik probeer er altijd voor te zorgen dat we als betrokken zorgverleners zoveel mogelijk samen optrekken om voor cliënten echt optimale zorg te organiseren. Ik word er heel blij van om samen te werken in zo’n divers team.”


Complexe zorg thuis

Steeds vaker krijgen thuiszorgmedewerkers te maken met complexere zorgvragen. Dankzij de kennis en kunde van gespecialiseerde verpleegkundigen zoals Sonja, wordt het mogelijk complexe zorg aan huis te verlenen. “Sommige cliënten hebben direct bij aanmelding al een complexe zorgvraag. In andere gevallen word ik door collega’s wiens cliënten gaande weg specialistische oncologische of palliatieve zorg nodig hebben, betrokken. 

Ik kom allerlei ziektebeelden tegen in mijn werk.


Daardoor kom ik allerlei ziektebeelden tegen in mijn werk, zoals kanker maar ook COPD, ALS. Soms in behandelfase, vaak ook in palliatieve fase. Ik bied ondersteuning en adviseer deze cliënten onder meer met voeding en medicatie, en nachtzorg en palliatieve sedatie."

Wereld van verschil 

“Ik ben blij dat ik als specialistisch verpleegkundige de sprong naar thuiszorg heb gewaagd. Het is toch een compleet andere wereld dan ziekenhuiszorg. Maar hier ben ik helemaal in m’n element. Ik voel me een completere verpleegkundige dankzij alle kennis en ervaringen die ik onderweg heb opgedaan. En ik leer nog iedere dag, dat maakt mijn werk zo boeiend!”

Gerelateerde tags

Deel op social media

×

Zoeken