Alzheimer Café Antonius Binnenweg

Luisteren, ontmoeten en ervaringen delen

Cynthia Dane is casemanager dementie op jonge leeftijd bij Laurens. Elke maand organiseert zij het Alzheimer Café bij Laurens Antonius Binnenweg, op december en juli na. Het Alzheimer Café is een ontmoetingsplaats waar mensen met dementie, familieleden en andere belangstellenden elkaar in een prettige sfeer kunnen ontmoeten en ervaringen kunnen uitwisselen. Het Alzheimer Café geeft voorlichting over dementie en maakt de gevolgen ervan bespreekbaar. Wat is het, voor wie, waar en wanneer?

"Het Alzheimer Café is gestart in 2002. Het is een samenwerking met Alzheimer Nederland en de Cafés vinden plaats door het hele land. Bij Antonius Binnenweg komen er per bijeenkomst zo’n 35 mensen. Afhankelijk van het onderwerp en de spreker kan dat zelfs oplopen tot 100 bezoekers. Er komt altijd een vaste kern van partners of familieleden van jonge mensen met dementie. Dat komt omdat we hier ook een dagbesteding hebben voor jonge mensen met dementie. Laurens is gespecialiseerd in deze doelgroep met een dagbesteding, twee woonafdelingen, een gespecialiseerd casemanager en een partnergroep. Maar natuurlijk is iedereen, van elke leeftijd, van harte welkom in het Alzheimer Café.”

Altijd interessante en diverse sprekers

"Ons Alzheimer Café, in hart van Rotterdam-centrum, wordt goed bezocht. We hebben vaak interessante sprekers. Daar ben ik blij om. Bezoekers geven terug dat ze de informatie die ze krijgen zinvol vinden. En de sprekers willen graag bij ons spreken omdat jonge mensen met dementie een speciale doelgroep is. Dat onderscheidt ons van de andere Alzheimer Cafés. Daarnaast vinden bezoekers het fijn om met lotgenoten in contact te komen. Ze hebben hier echt steun aan elkaar."

"We organiseren ook partnergroepen. Want juist voor de partners en kinderen kan het erg zwaar zijn om met (de gevolgen van) dementie om te gaan. We leren hen om beter met een partner met dementie om te gaan en vertellen hen welke mogelijkheden er zijn.”

Peter vertelt hoe hij erachter kwam dat zijn vrouw aan dementie leed.

Ervaringen delen

De inloop van het Alzheimer Café is tussen 19.00 en 19.30 uur. Het officiële gedeelte duurt tot 20.30 uur en wordt afgesloten met een informele borrel. Het programma is interessant voor degene met dementie en hun partner. Daarnaast is er altijd ruimte om elkaar te ontmoeten en ervaringen te delen. 

“Vooral jonge mensen met dementie voelen zich vaak onbegrepen of schamen zich. Hier kunnen we een eerlijk en betrokken gesprek met hen aangaan. Dat wordt ontzettend gewaardeerd. We merken dat mensen zich gehoord voelen en beter met hun ziekte kunnen omgaan. En het is ontzettend belangrijk om ook de mantelzorger en familieleden te ondersteunen bij de soms moeilijke beslissingen die ze moeten nemen." 

Agenda 2021

 

Let op: Vanwege de nieuwe coronamaatregelen gaat het Alzheimer Café op dinsdag 16 november NIET door! 

Wij wensen u alvast hele fijne feestdagen en ontvangen u graag volgend jaar weer!

 

Agenda 2022 (eerste helft)

dinsdag 18 januari:   Onbegrepen gedrag

dinsdag 15 februari:  Welzijn bij dementie

dinsdag 15 maart:     Seksualiteit & dementie

dinsdag 19 april:       Een mantelzorger aan het woord

dinsdag 17 mei:        Euthanasie bij dementie

dinsdag 21 juni:        Informeel samenzijn en lotgenotencontact

 

Locatie: Laurens Antonius Binnenweg in het Grand Café op de begane grond, Nieuwe Binnenweg 33, 3014 GC Rotterdam

Contactpersoon: Cynthia Dane, via 06 11 71 23 69 of cynthia.dane@laurens.nl

 

 

 

×

Zoeken