Alzheimercafe

Zinvolle informatie en ontmoetingen 

bij het Alzheimercafé

Marianne van Tol is zorgcoördinator voor jonge mensen met dementie. Elke maand organiseert zij het Alzheimercafé bij Laurens Antonius Binnenweg, op december en juli na.  Het Alzheimercafé is een ontmoetingsplaats waar mensen met dementie, familieleden en andere belangstellenden elkaar in een prettige sfeer kunnen ontmoeten en ervaringen kunnen uitwisselen. Het Alzheimercafé geeft voorlichting over dementie en maakt de gevolgen ervan bespreekbaar. Wat is het, voor wie, waar en wanneer?

Marianne: 'Het Alzheimercafé is gestart in 2002. Het is een samenwerking met Alzheimer Nederland en de cafés vinden plaats door het hele land. Bij ons komen er per bijeenkomst zo’n 35 mensen. Afhankelijk van het onderwerp en de spreker kan dat zelfs oplopen tot 100 bezoekers. Er komt altijd een vaste kern van partners of familieleden van jonge mensen met dementie. Dat komt omdat we op de dagbehandeling alleen jonge mensen met dementie hebben. Ik ben daar lang casemanager geweest. Laurens is gespecialiseerd in deze doelgroep met de dagbehandeling, twee woonafdelingen, casemanagers en een partnergroep. Maar natuurlijk is iedereen, van elke leeftijd, welkom in het Alzheimercafé.'

Altijd interessante en diverse sprekers

'Wat ik het leukste vind aan mijn werk is dat ons Alzheimercafé zo goed bezocht wordt omdat wij altijd interessante en diverse sprekers hebben. Daar ben ik zo blij mee. Bezoekers geven terug dat ze de informatie die ze krijgen zinvol vinden. En de sprekers willen graag bij ons spreken omdat jonge mensen met dementie een speciale doelgroep is. Dat onderscheidt ons van de andere Alzheimercafés. Daarnaast vinden bezoekers het fijn om met lotgenoten in contact te komen. Ze hebben hier echt steun aan elkaar.'

'Ik organiseer ook partnergroepen. Het is vaak ook voor de partners en kinderen erg zwaar om hiermee om te gaan. Naast de externe sprekers vertel ik hoe het is om te leven met een partner met dementie en wat de mogelijkheden zijn. Ik krijg er ontzettend veel energie van om mijn kennis over te dragen en mensen hierin te helpen en steunen.

Peter vertelt hoe hij erachter kwam dat zijn vrouw aan dementie leed.

Ervaringen delen

De inloop van het Alzheimercafé is altijd tussen 19.00 uur en 19.30 uur. Het officiële gedeelte duurt tot 20.30 uur en wordt afgesloten met een informele borrel. Het programma is interessant voor diegene met Alzheimer en ook de partner. En u ontmoet er andere partners en mantelzorgers met wie u uw ervaringen kunt delen. U kunt gewoon langskomen, meeluisteren en meepraten in ons Alzheimercafé. Aanmelden (of afmelden) hoeft niet. 

Ik werk al twintig jaar met jonge mensen met dementie


Ik werk al twintig jaar met jonge mensen met dementie. In 1996 ging ik van de verpleegafdeling naar de dagbehandeling. Omdat er vier jonge mensen met dementie waren werden er al vanuit Alzheimer Nederland kleinschalige bijeenkomsten georganiseerd. Sindsdien blijft het groeien. Mensen komen uit heel regio Rotterdam om over dit onderwerp te horen en praten. Ik regel altijd een bloemetje voor de mensen in de zaal die het even nodig hebben. Dat wordt erg gewaardeerd. Daarnaast zit ik ook in de landelijke organisatie. Ik wil graag betrokken zijn en blijven.

Passie en enthousiasme voor deze doelgroep

Ik heb empathie voor deze deze doelgroep en oordeel nooit. Ik laat mensen in hun waarde want jeetje, ze maken nogal wat mee. Daarnaast weet je nooit wat er speelt in de thuissituatie. Het is een heftig onderwerp en ik wil het graag lichter voor ze maken. Vaak voelen jonge mensen met dementie zich onbegrepen of ze schamen zich zelfs. Ik durf altijd een eerlijk, transparant en betrokken gesprek met ze aan te gaan. Dat wordt ontzettend gewaardeerd. Ik kan ze niet genezen, maar omdat ze zich gehoord voelen kunnen ze er een stuk beter mee omgaan. En ik vind het belangrijk om ook de mantelzorger en de familieleden te ondersteunen in het maken van de moeilijke beslissingen die ze moeten nemen. 

Agenda

De Alzheimercafés van 19 mei, 16 juni en 18 augustus kunnen helaas niet doorgaan in verband met de maatregelen tegen het coronavirus. We hopen na de zomer weer te kunnen starten en houden u op de hoogte! 

Contactpersoon

Marianne van Tol, via 06 19 49 30 93 of m.vantol@laurens.nl.

Locatie

Laurens Antonius Binnenweg in de algemene ruimte op de 1e etage
Nieuwe Binnenweg 33, 3014 GC Rotterdam.

 

×

Zoeken